Itsen alistus, luku 4 (1/2): Tietokykykapitalismi

Itsen alistuksen neljännen kappaleen ensimmäinen osa. Paikalla virtuaali-Vähämäki, Vadén, Pelttari ja Poser, lukijana Mankonen.

Totuusradiossa maanantaina 23.3. klo 22-24 ja uusintana perjantaina 27.3. samaan aikaan.

Tässä ja nyt tai milloin vain:

Itsen alistus: luku 4 (1/2)

Keskustelu

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Kommentit

 • vapaaradikaali  On 31 maaliskuun, 2009 at 17:16

  Moi. Millon alkaa yhteishaku uuteen yliopistoon?

  Voinko esittää pari kysymustä Vähämäelle? Esitän silti:

  Pitäisikö Itsen Alistusta lukea/kuunnella kapitalismin kritiikkinä, vaiko vain viileänä analysointina, vai toimintaohjeena miten murtaudutaan kapitalismin edellisestä ”muodosta” seuraavaan siedettävämpään, vai jotain ihan muuta?

  Onko kapitalismin muutos ihmisten muutoshalujen toteutumista, vai pääomien ja pahojen setien itsekästä käytöstä?

  • jussi  On 1 huhtikuun, 2009 at 19:06

   hei,
   hyvä kysymys, johon vastaaminen ei ole ihan helppoa, mutta periaate lienee selvä: ei pahojen setien aikaansaama, vaan pikemminkin kysymys on siitä, että ihmiset on yrittäneet laajentaa käytännössä welfare staten yhteiskuntatuloa tai elämäntuloa luoton kautta puhtaaksi tuloksi tai lainaksi (rahan luomiseksi) elämää varten. Eli taustalla on ns. subjektiivisuus, eli kokemus siitä, millainen rahatulo on tarpeen. Tietysti taustalla on myös pankkien ja hallitusten tarve ns. sitouttaa uusia yk kategorioita, esim. prekaaria työtä pitkäjänteiseen velkasuhteeseen, eli kriisi tuo tai nostaa esiin kapitalismin pakottavan puolen.

   Toinen juttu, koska yritän vielä vastata kysymykseen toisessa yhteydessä:

   Kysymys keynesiläisyydestä, joka nyt on olevinaan palaamassa: nyt keynesiläisyydestä puhutaan ikään kuin puhtaasti teoreeettisena tai hallinnollisena kuviona, kun sen varsinaiset eellytykset olivat: vahva (massa)työväenluokka, kansallisen sääntelyn kehys, kansallisten keskuspankkien mahdollisuus luoda rahaa (suosittelen money as debt videota you tubesta lyhyenä esityksenä rahateoriasta), eli kaikki keynesiläisyyden perusedellytykset puuttuvat.

   Kirjaa on luettava kapitalismin muutoksen kuvauksena eikä vastarinnan analyysina. Se tulee vasta myöhemmin, koska halusin vain kuvausta yleisellä tasolla siitä, mitä on käynnissä. Ainoastaan lopussa tulee politiikkaa ja uusia vastarinnan hahmoja.

   En usko, että seurava kapitalismin muoto on siedettävämpi, päinvastoin, se on puhtaammin poliisitoimiin ja pakkoluovuttamiseen ja sotaan keskittynyt kuin aiempi. Tässä suhteessa en ole ”vihreä”, eli aineeton tuotanto vaatii myös uusia pakottamisen, lainäädäännön jne. interventioita, mikäli kapitalismi halutaan säilyttää

   j

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: